CIVIL ENGINEERING

Client

£650,000

Value

24 weeks

Duration

As part of a large scheme to upgrade the Grade II listed Council House, Whitehouse were appointed to undertake a civic scheme to improve the access to new facilities from both Corporation Street and Derwent Street.

In order to undertake this scheme, significant pedestrian management systems were put into place to control the heavy foot traffic directly passing the site works; this site being in the centre of Derby next to major public transport hubs.

Works consisted of the removal of dilapidated paving and repaving with a mix of decorative stone types, and installation of granite kerbing.

Carriageway planning and resurfacing was also undertaken along a section of a major bus route, requiring significant traffic management and stakeholder involvement to ensure that works were completed within the very short time frame with minimal impacts for surrounding businesses.

Furthermore, Whitehouse installed a series of access improvements into the new Council House, including construction of new steps and an access ramp to the new reception area of the building. Drainage, ducting and street furniture were installed, complete with signage, handrails, railings, benches and waste bins.

Whitehouse continued these paving works to the rear of the council house to improve a section of the River Gardens, linking to another project to provide a raw water extraction facility from the River Derwent to act as a natural cooling system for the newly refurbished Council offices.

Click here to view this case study as a PDF.

  • 👷Construction works have commenced at #RollsRoyce https://t.co/GHhY0ORf2t3 days ago