CIVIL ENGINEERING

Client

£120,000

Value

10 weeks

Duration

Whitehouse were appointed by Groundwork Greater Nottingham, as a result of the success of a previous scheme, to realign a section of the Day Brook water course by excavating a new channel to improve water flow, increasing both channel and flood plain storage.

The main aim of this project was to relieve water retention on the park to reduce flood risk and enable more of the park to be usable.

The existing Day Brook channel remained operational and was filled in once works were complete.

Several semi-mature trees were felled to create more space and light before works commenced, cognisant of conservation of existing wildlife. The main construction works involved the excavation of a new channel and the formation of a new river bed.

Extra measures were adopted to ensure segregation of waste was undertaken successfully throughout the scheme delivery.

Two new bridges were constructed following value engineering alongside associated footways, lighting, benches and litter bins which completed the scheme.

The project was deemed a success with Councillor Jim Creamer, Chairman of the County Council’s Environment and Sustainability Committee, saying:

“I am absolutely delighted to see the outcome of this project…not only does it look good but the work also serves a very practical purpose in that it has improved the existing flood plain in the area, increasing the amount of water that can be retained within the park in the event of flash floods.”

Click here to view this case study as a PDF

  • 👷Construction works have commenced at #RollsRoyce https://t.co/GHhY0ORf2t3 days ago